Op bezoek bij Ouwehand Visverwerking B.V.

Twintig kinderen uit groep zeven van de Farèlschool in Katwijk keken vanmorgen hun ogen uit in de Ouwehand fabriek. De visverwerker, één van de partners van de Bewuste Visweek, laat de viseter van de toekomst graag zien waar de haringvaatjes vandaan komen.

Lopende band

Na een welkomstwoord en informatie over duurzame vis gaan alle sieraden af en de fabriekskleding aan. In groepjes gaan de leerlingen de fabriekshallen in, om te zien hoe de duurzame haring wordt verwerkt. Zodra de klapdeuren openzwaaien komt ons een prettig soort vislucht tegemoet. De scholieren zien met eigen ogen hoe de machinaal gefileerde haring door rijen medewerksters wordt schoongemaakt, de een na de ander. In de volgende hal worden de haringen verpakt. In het kuipje, uitjes erbij, staartje recht en weer verder op de lopende band.

 

IMG_0498v2

Zelf aan de slag

In een andere ruimte neemt een zure geur de overhand, dit vinden de scholieren toch minder lekker ruiken. Hier wordt haring ingelegd. Weer een deur verder wordt de zure haring, rolmops nu, handmatig afgewogen en in potten gestopt. De kinderen mogen zelf ook aan de slag en leggen ieder een eigen emmertje haring in. Vier rolmopsen, uitjes, blokjes paprika en kruiden erbij en dan de lopende band op.

IMG_0471v2

Haring happen

Met de vaatjes in de hand lopen de groepjes de fabriekshal weer uit en de hygiënepoortjes door. Een bezoek aan een haring fabriek is natuurlijk niet compleet zonder een proeverij. Voor de leerlingen die dit nog niet eerder gegeten hebben is er een demonstratie haringhappen, gegeven door drie enthousiaste klasgenotes. Aan het eind van de ochtend stapt de klas na een geslaagd uitstapje weer op de fiets om terug de schoolbanken in te gaan. “We kijken nu heel anders naar de potjes als we weer in de supermarkt zijn”, aldus een van de leerlingen.

 

IMG_0612 v2

© 2017 Bewuste visweek