Nieuws

IMG_0562v2

Op bezoek bij Ouwehand Visverwerking B.V.

Twintig kinderen uit groep zeven van de Farèlschool in Katwijk keken vanmorgen hun ogen uit in de Ouwehand fabriek. De visverwerker, één van de partners van de Bewuste Visweek, laat de viseter van de toekomst graag zien waar de haringvaatjes vandaan komen. Lopende band Na een welkomstwoord en informatie over duurzame vis gaan alle sieraden af en de fabriekskleding aan. In groepjes gaan de leerlingen de fabriekshallen in, om te zien hoe de duurzame haring wordt verwerkt. Zodra de klapdeuren openzwaaien komt ons een prettig soort vislucht tegemoet. De scholieren zien met eigen ogen hoe de machinaal gefileerde haring door…

Lees meer ›
salmon-201017_1280

Zalm met ASC- keurmerk: verantwoord gekweekt

Zalm. Consumenten over de hele wereld houden ervan. De meeste zalm komt van kwekerijen aan de Noorse kust. Je hebt misschien wel eens een documentaire gezien over gekweekte zalm. Daarin worden vaak de praktijken in de kwekerijen ter discussie gesteld. Dat is waarom we een handvol journalisten uit verschillende Europese landen hebben uitgenodigd om een ASC- gecertificeerde zalmkwekerij in Noorwegen te bezoeken. We wilden hen de kans geven om met eigen ogen te zien hoe een kwekerij die zich houdt aan de ASC standaarden werkt. Hier lees je wat we aantroffen. Gezonde zee   En van de kritieken die je…

Lees meer ›
horizontal-recipe-NL-WWF

Vijfde Bewuste Visweek van start

Het is zo ver! De vijfde Bewuste Visweek gaat van start. Bijna alle supermarkten doen mee. Heb je het radiospotje van Aldi al gehoord? Een nieuwe deelnemer dit jaar is Hema. Cateraar Sodexo heeft weer prachtige materialen gemaakt voor in de bedrijfsrestaurants. Verder zijn vismerken zoals Rio Mare, Princes en Fish Tales van de partij. Ouwehand geeft de viseters van de toekomst, een schoolklas groep 7, een rondleiding in de fabriek. Bezoek vooral ook een van de vijf deelnemende visspeciaalzaken. Ontdek deze week hoe uitgebreid het assortiment vis-, schaal- en schelpdieren met het ASC-keurmerk en MSC-keurmerk is!   Duurzame vis…

Lees meer ›
Mussels

Seafood challenge video’s

Seafood Challenge Op een frisse zomerochtend monsterden twee jonge beloftevolle topchefs aan op het schip van Marinus Padmos in het Nederlandse Bruynisse in Zeeland. Matthias Speybrouck (Va et Vient in Kortrijk, daarvoor o.m. gewerkt bij Piet Huysentruyt, Kobe Desramaults en Sergio Herman) en Syrco Bakker (Pure C in Cadzand, Nederland, auteur van het boek Pure C) kennen elkaar via de grote Sergio Herman, in wiens voetsporen ze beide hun eerste sporen verdienden. Hun uitdaging: de bemanning voor zich winnen met culinaire hoogstandjes op basis van verse MSC en ASC vis, schaal- en schelpdieren. Kapitein Marinus is zelf een MSC gecertificeerde…

Lees meer ›
Chefs

Release van Seafood Challenge online!

Bekijk hier alle afleveringen van de Bewuste visweek Seafood challenge! De chefs Syrco Bakker en Matthias Speybrouck weten niet wat ze moeten verwachten als ze aanboord stappen op een mosselboot. Zij gaan hun lekkerste gerechten creëren, met verse mosselen en ASC en MSC vis. Volg alle avonturen die ze aan boord meemaken! Bekijk hier alle afleveringen!

Lees meer ›
RS3549_Joerg Lehmann, MSC Backfisch von der Scholle

Opnames Lunch&Learn video’s

Naast de opnames van de Seafood Battle hadden we diezelfde week ook de opnames van de #LunchAndLearn video’s. In 60 seconden zie je hoe makkelijk en snel je een perfect visgerecht bereidt met duurzaam gevangen vis of verantwoord gekweekte vis. Kun je niet wachten tot de video’s klaar zijn? Hier zijn de recepten al te vinden: Pasta met ASC garnalen en romige avocadosaus Gebakken MSC scholfilet met aardappelsalade

Lees meer ›
ASC&MSC_dish

Opnames Seafood Battle

De opnames van de Seafoodbattle zijn inmiddels achter de rug. Deze vond plaats op de MSC-mosselboot BRU-36 van Marinus Padmos in de Oosterschelde. Syrco Bakker, bekend van het 1*Michelin Pure C, en chefkok Matthias Speybrouck, eigenaar van restaurant Va et Vient gingen mee aan boord. In twee cook-offs werd door de kapitein en de bemanning van het schip bepaald wie de lekkerste gerechten kon maken met ASC- en MSC-gecertificeerde vis. Natuurlijk werd er ook met de net opgeviste MSC-mosselen gewerkt! Wie er wint blijft nog even geheim, maar hier alvast een voorproefje!     

Lees meer ›

Persreis Noorwegen

Om tijdens de Bewuste Visweek een beter beeld te geven van hoe verantwoorde kweek er nu echt uit ziet hebben we een aantal journalisten op reis meegenomen naar Noorwegen. We zijn op bezoek geweest bij een zalmkwekerij van Marine Harvest, Persflua , ten noord westen van Trondheim   Eric Fokke was mee. In zijn artikel voor Trouw legt hij duidelijk uit waarom het belangrijk is dat de kweek van zalm op een verantwoorde manier gebeurt. Het gaat namelijk niet goed met de wilde zalm in Noorwegen en dus is het belangrijk dat kwekerijen hun inlvoed op de wilde zalm beperken.…

Lees meer ›

Visspecialisten betrokken bij de Bewuste Visweek

Dit jaar doen er niet alleen supermarkten, visleveranciers en A-merken mee met de Bewuste Visweek maar zijn ook verschillende visspecialisten van de partij. Eerder deze week kwam dit al duidelijk naar voren toen Koffietijd op bezoek ging bij Visspecialist van Middelaar in Hilversum. Dat item is hier terug te zien.   Visspecialist van Middelaar is een winkel met een vaste locatie maar ook ambulante handelaren doen mee aan de Bewuste Visweek. Een van deze visspecialisten is Jaap Struik uit Haastrecht. Met zijn ambulante handel mag hij zich de komende twee jaar ‘Gouden Visspecialist’ noemen. Daarnaast zijn zij ook nog doorgedrongen…

Lees meer ›

Koffietijd op bezoek bij Visspecialist Van Middelaar

Een van de vaste onderdelen van Koffietijd is het kook item met Caspar. Eerder deze week kookte hij al met een lekker stukje gecertificeerde zalm. Dat kan je hier terug zien. Om lekker te koken heb je nauutrlijk goede, verse ingrediënten nodig. Deze vis moet natuurlijk ook gekocht worden en vandaag gebeurde dat bij een van de deelnemers van de Bewuste Visweek.   Vroeg in de ochtend op donderdag 24 September stond verslaggever Astrid bij Visspecialist van Middelaar in Hilversum op de stoep. Tegen de tijd dat Astrid bij Roy aankwam was hij al een paar uur aan het werk…

Lees meer ›
Categorieën

© 2017 Bewuste visweek